Į pirmą puslapį

Naujienų archyvas į naujienų archyvą

Paroda, skirta 250-osioms marijonų vienuolyno Marijampolėje metinėms
Paskelbta: 2008-11-08 16:52:25

Šių metų rugsėjo 24 dieną Marijampolėje, Lietuvos Prezidento Kazio Griniaus memorialiniame muziejuje, buvo atidaryta paroda, skirta marijonų vienuolyno Marijampolėje 250-osioms metinėms. Parodos atidaryme dalyvavo vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas Juozas Žemaitis MIC, Marijampolės šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Andrius Šidlauskas MIC, Marijampolės apskrities viršininko administracijos atstovė D. Micutienė, miestelėnai. 

Susirinkusius sveikindamas muziejaus direktorius V. Grinius pabrėžė, jog atidaroma istorinė paroda, ir pakvietė kalbėti vyskupą Rimantą Norvilą. Vyskupas sakė, jog šis jubiliejus reikšmingas visai Marijampolei, parodoje esantys eksponatai byloja apie vienuolijos kūrimosi pradžią mieste, marijonų dvasinį ir švietėjišką indėlį, o jubiliejus tik pabrėžia vienuolyno svarbą miestui. Marijampolės apskrities viršininko administracijos atstovė Danguolė Micutienė pasidžiaugė, jog jau nebe pirmą kartą šiame muziejuje miesto žmonėms suteikiama galimybė praplėsti akiratį, sakė, kad paroda unikali tuo, jog supažindina ne tik su vienuolyno, bet ir su Marijampolės istorija.

Marijampolės šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Andrius Šidlauskas MIC sveikino visus susirinkusiuosius ir pristatė ekspoziciją. Parodoje - marijonų vienuolijos įkūrėjo S. Papčinskio portetas, marijonų vienuolyno fundatorės grafienės Pranciškos Butlerienės portretas, nutapytas vienuolio P. Nemirovskio, grafienės fundacijos marijonams dokumentų nuorašai, karaliaus Augusto III sutikimas atiduoti išskirtinę teritoriją(Jurisdiką) ir pievas tėvams marijonams, senos istorinės knygos apie vienuoliją ir grafienę P. Butlerienę, taip pat grafienės Pranciškos Butlerienės dovanos vienuolynui: arnotai, siuvinėti rankomis sidabro ir aukso siūlais, monstrancija, kiti eksponatai.. Daugelis eksponatų iš XVIII amžiaus vidurio. Klebonas A. Šidlauskas MIC pasidžiaugė paroda, padėkojo visiems, padėjusiems ją surengti, ir pakvietė į rugsėjo 26 dieną prasidėsiančią jubiliejui skirtą tarptautinę konferenciją.

Renata Stadulienė
Marijampolės šv. arkangelo Mykolo parapija

aukštyn